Simpan gambar perempuan..

31 Julai 2009

setelah perkongsian ilmu mengenai minuman yang terdapat disyurga,kali ini aku nak berkongsi berkenaan hukum hakam plak..untuk kali ini berkenaan menyimpan gambar perempuan.juga dari ceramah ustaz azhar idrus.

seperti sedia maklum,ramai org skrng ini terutama lelaki bujang menyimpan gambar perempuan atau bukan muhrim di dalam rumah,mahupun di dalam handphone atau dalam apa jua bentuk.perkara ini sebenarnya tidak boleh pada hukum syarak kerana niat menyimpan gambar perempuan atau lebih senang awek adalah untuk melihat2 kecantikan yang ada pada dirinya,ia juga boleh menaikkan hawa nafsu hanya dengan melihat gambar tersebut,nafsu ini bukan hanya pada benda yang menghairahkan,tapi dengan hanya melihat gambar sahaja sudah menaikkan nafsu.

tapi berlainan pula sebagai contoh seorang pengurus sebuah syarikat yang melihat resume seorang perempuan dan setelah diinteriew dan berkenan dengan dia,pengurus terbabit terus mengambil resume tersebut untuk disimpan,itu diharuskan pada hukum syarak. atau pun untuk seseorang yang ingin meminang seseorang perempuan dan memerlukan gambar untuk disimpan dan ditunjuk pada ibu bapa,ia juga diharuskan pada hukum syarak.

sedikit pesanan berkenaan gambar perempuan ini,kepada perempuan yang ingin mengambil gambar untuk tujuan kerja atau seumpamanya,jangan mengambil gambar di kedai orang kafir selagi mana terdapatnya kedai orang islam.ini kerana ia amat tidak mulia jika gambar perempuan tersebut dipegang oleh seorang kafir.

0 comments:

Catat Ulasan